Som headhunter bliver jeg ofte spurgt, om jeg kan give nogle gode råd i forbindelse med jobsøgning. Mange års erfaring som ansættende leder og som rekrutteringskonsulent og headhunter er her forsøgt kogt ned til en række grundlæggende råd, som jeg håber du kan få glæde af i din jobsøgning. Hvis du har ønske om mere specifik og individuel karriererådgivning og sparring, er du meget velkommen til at kontakte mig. Du kan læse mere om karriererådgivning og se nogle af de muligheder, jeg tilbyder ved at klikke på linket herunder.
Dit CV og din LinkedIn profil fortæller, hvad du har lavet hidtil i din karriere. Har du lyst til at skifte spor, er det vigtigt, at du i et eventuelt opslag på sociale medier og i en ansøgning eller motiveret CV skriver, hvad du gerne vil beskæftige dig med. Sørg derfor for, at du inspirerer læseren til at tænke dig ind i nye sammenhænge.
Er du i tvivl om fremtidig retning, eller har du brug for inspiration til at komme videre efterat du måske har fået lidt for mange afslag på dine ansøgninger, bør du overveje at investere et mindre beløb i karriererådgivning, som du kan læse mere om under punktet karriererådgivning.
Der er mange nye spændende uddannelser, som desværre ikke alle er så kendte på arbejdsmarkedet. Det er derfor vigtigt, at du beskriver, hvad du kan bidrage med i forhold til en kommende arbejdsgiver. Pas på at det ikke bliver i for generelle vendinger. Du skal være så specifik som muligt overfor en konkret arbejdsgiver. Du kan derfor med fordel lave et godt research arbejde på virksomheden, så du kan ramme lige ned i den problemstilling, de er udfordret på.
De fleste jeg møder, har et godt billede af deres styrker, men når jeg spørger til de såkaldte svage sider - udviklingspunkterne eller blot begrænsninger - er der desværre ofte tavshed. Husk at det er en styrke at kende sine begrænsninger. Du kan måske tænke tilbage på dine seneste MUS samtaler - hvad talte I om, du med fordel kunne forbedre på såvel det faglige som på det personlige plan?. Hvad hører du måske fra din omgangskreds, og hvad dukker der op, når du sætter dig ned og reflekterer lidt over det?.
Hvad motiverer dig - hvad er der sket, når du kommer hjem fra arbejde og siger "det har været en god dag i dag"?
Måske har du prøvet en personlighedstest, der har synliggjort nogle styrker og udfordringer- Har du ikke, kan du overveje, om det er en ide at tage en personlighedstest med opfølgende grundig samtale med en karriererådgiver / headhunter. Du kan læse mere om personlighedstest og karriererådgivning ved at klikke på de fremhævede links.
Husk at selvom dit nære netværk godt ved, hvor du bor, er næste led ikke informeret, når netværket spreder budskabet. Det er derfor vigtigt, at du skriver din geografi ind, når du på LinkedIn eller Facebook laver et opslag om, at du er jobsøgende.
På LinkedIn skal du sikre, at din lokation er opdateret. Du finder lokation i det øverste felt, hvor din titel også fremgår. Hvis du er flytbar eller måske er klar til at køre mere end de ca 45 min, de fleste arbejdsgivere regner med, skal du angive det i dit opslag og på din LinkedIn profil.
Husk at dit CV er det udtryk for, hvad du HAR lavet. Det er jo ikke nødvendigvis det, du gerne FREMOVER vil beskæftige dig med. En opsigelse er en mulighed for at ryste posen, så skriv hvad du kan byde ind med.
I headline på din LinkedIn profil kan det være en god ide at skrive hvilken specifik værdi du kan bidrage med.
Når vi søger efter personer på de sociale medier bruger vi nogle søgeord. Det er samme princip, som når vi bruger Google til at finde information. Tænk over hvilke ord du gerne vil findes på.
Nøgleord kan være jobtitler, arbejdsområder, kvalifikationer og andre ord, du tænker er relevant i forhold til dig og din baggrund. Har du kun en engelsk LinkedIn profil bør du overveje også at lave en dansk sprogversion. Alternativt til dette kan være, at du også skriver dine jobtitler på dansk. Det er måske ikke alle, der tænker såvel danske som engelske jobtitler og søgeord ind i deres søgninger. Har du brug for inspiration til at optimere din LinkedIn profil kan jeg foreslå dig at kigge nærmere på den fine guide Social Selling Company har lavet. Du finder guiden her:
https://www.socialsellingcompany.dk/saadan-opretter-du-en-linkedin-profil-paa-mindre-end-6-minutter/
Jeg ser mange CV og Linkedin profiler, og oplever meget ofte, at ansøger ikke beskriver de virksomheder, personen har været ansat i. Der er mere end 300.000 virksomheder i Danmark, så du må ikke tage det for givet, at læseren kender den du er ansat i. Så hjælp læseren lidt på vej med informationer om dine tidligere arbejdsgivere.
Du bør angive følgende informationer: størrelse på virksomheden, hvilken branche opererer virksomheden indenfor, hvilke hovedprodukter har virksomheden og hvor er virksomheden geografisk placeret.
Husk også at der ofte søges på titler, så et enkelt manglende "a" gør f.eks, at man ikke bliver fundet som "manager". Der er 664.812 personer på LinkedIn med titlen "Manger".
Der er også mange "Slagschefer" og "Slagskonsulenter", så vær omhyggelig med korrekturen. Fejl i noget så basalt som din titel matcher ikke ret godt med, at du måske skriver, at du er omhyggelig og præcis.
Er du på LinkedIn, så husk at slå notifikationer til, så du ser, at der er kommet en besked til dig. Det fungerer på samme måde som du måske kender det fra Facebook og Messenger. Hvis vi ikke kan finde et telefonummer på dig, er det meget almindeligt, at vi sender en besked via LinkedIn. Jeg oplever ofte, at beskeder først åbnes adskillige dage efter, og så er det måske for sent.
Har du opdaterede kontaktoplysninger på din LinkedIn profil, så det er muligt at kontakte dig på telefon eller mail?
Ofte bruger rekrutteringsfirmaer de såkaldte In-mails i LinkedIn til at kontakte potentielle kandidater til en stilling, men mange virksomheder har ikke udvidede versioner af LinkedIn, og dermed heller ikke så mange muligheder for kontakt den vej.
Det kan derfor anbefales, at du under ”kontaktoplysninger” på din LinkedIn profil tilføjer telefonnummer og mailadresse, så det er lettere for en arbejdsgiver at komme i kontakt med dig i forhold til et muligt nyt job.
På såvel CV som LinkedIn profil bør du angive erhvervserfaringer i kronologisk orden med nyeste øverst. Det samme med uddannelse. Husk at anføre måned og år for ansættelsesforholdet. Skriver du blot 2015-2016 kan det jo i princippet være december 2015 til januar 2016 = 2 måneder, og det kan også være 2 års ansættelse. Så du bør være specifik i dit CV. Du vil alligevel oftest få spørgsmålet til en samtale, så du kan med fordel hjælpe læseren.
Det er helt ok at have huller i sit CV, men vær åben om det. Det er ingen skam at være blevet afskediget, når det blot kan begrundes.
Husk også at anføre lidt om familie, børn, hobbies etc, da det fortæller meget om dig som menneske.
I min rolle som headhunter oplever jeg desværre alt for ofte, at kandidater møder op til en samtale med en tom blok eller helt uden papir at skrive noter på.
Det sender jo et signal til mig om at forberedelse og planlægning måske ikke er kandidatens stærkeste side.
En kandidat som møder op med en blok med masser af spørgsmål og noter sender til gengæld et godt og positivt signal til mig i form af 3 væsentlige ting:
1. Personen går professionelt ind i samtalen
2. Personen er forberedt og har lavet sin egen research
3. Personen har en dybere interesse i job/virksomhed
I bund og grund handler det jo om, at hvis du møder uforberedt op til en samtale, er det så det samme der sker, når du starter i det nye job?
Så der er noget om det gode gamle ordsprog "Du får aldrig en anden chance for at give et godt førstegangsindtryk".
Så husk blok, kuglepen og forberedelse når du går til jobsamtaler 😊
De fleste arbejdsgivere og rekrutteringsfirmaer kan godt lide, at du har et vellignende foto på dit CV og på din LinkedIn profil. Husk det skal IKKE være et feriebillede, festbillede eller familiebillede, men istedet et godt nærportræt uden forstyrrende baggrund. Og undlad selfies og de helt nære billeder. Dit ansigt skal fylde det meste af billledet og meget gerne på en neutral baggrund. Det kan godt betale sig, at bruge et beskedent beløb på et professionelt profilfoto.